Facebook INTERNATIONAL TRAPPIST ASSOCIATION
Login: Pass:

Abdijen | Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth - Brecht (B)

Abdij Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth
Abdijlaan 9 ~ B-2960 Brecht
tel. +32 (0)3 313 92 50 ~ fax +32 (0)3 313 43 54
e-mail: trapp.nazareth@telenet.be

www.abdijnazareth.be

 

De abdij werd gesticht op 25 juni 1950 en bestaat momenteel uit 26 zusters.
De economie beslaat drie terreinen waar uitsluitend zusters werken: de trapp, het vlaggen- en gewadenatelier. Daarnaast zijn er de vele andere (niet-lucratieve) monastieke bezigheden, zoals keuken, ziekenafdeling, boekhouding, poets communiteit, wasserij, bakkerij.

Trapp
De Trapp is een kleine zeepnijverheid die ontstaan is in het begin van de jaren zestig, ruim tien jaar na de stichting, toen er veel jonge zusters waren en men een bron van inkomsten zocht voor de abdij. Men is toen begonnen met de productie van detergent, waarbij ook alle grondstoffen ter plaatse aangemaakt werden. Daarna is er badschuim, shampoo, vloerzeep bijgekomen en enkele jaren geleden werden de natuurlijke toiletzepen aan het assortiment toegevoegd. Sinds twee jaar worden niet meer alle producten in de abdij zelf gemaakt, maar een aantal producten worden in bulk aangekocht en hier afgewerkt (kleur, parfum… toevoegen) en afgevuld. Het grootste deel van het productieproces gebeurt manueel.
De zusters proberen zoveel mogelijk producten aan te bieden die uiterst milieuvriendelijk zijn. De natuurlijke toiletzepen worden volledig zelf gemaakt op basis van zuiver plantaardige vetten en oliën. Daarnaast zit ook een ecologische shampoo, badschuim/douche en afwasmiddel in het aanbod. Ook de vloerzeep wordt gemaakt uit plantaardige grondstoffen.
De producten worden verkocht in het eigen winkeltje en aan andere (abdij)winkels.

Gewaden- en vlaggenatelier
In de abdij is er ook een vlaggenatelier, waar ambachtelijke vlaggen, banieren, vaandels vervaardigd worden op vraag. Het is één van de weinige overblijvende kunst-handwerk ateliers van Vlaanderen.
Daarnaast is er het gewadenatelier waar liturgische gewaden genaaid worden. Men kan er ook terecht voor gewaden voor pastorale werkers e.a.

Winkeltje
In het winkeltje aan de poort worden de eigen trapp-producten en enkele kaarten, kaarsen en boeken… verkocht.

De producten van Brecht zijn, samen met die van Klaarland en Koningshoeven, ook online verkrijgbaar via www.abdijproduct.nl (levering aan huis in België en Nederland).