Facebook INTERNATIONAL TRAPPIST ASSOCIATION
Login: Pass:

Abdijen | Mont des Cats (F)

Abbaye Sainte Marie du Mont des Cats
2470 Route du Mont des Cats
F-59 270 Godewaersvelde
Tél. : 03 28 43 83 60 - Fax : 03 28 43 83 61
site : http://www.abbaye-montdescats.com

 

De abdij van Mont des Cats (Catsberg) of Abdij Sainte Marie du Mont is een trappistenabdij gevestigd op de top van de Catsberg in het gebied van Godewaersvelde, in Frans-Vlaanderen (Nord-Pas-de- Calais).

Een immer levende traditie: de kaas van de Catsberg

De abdij van de Catsberg, gesticht in 1826, was economisch onafhankelijk dank zij een hoeve en veeteelt zoals de andere trappistenabdijen. Uit de melk van de kudde werd de kaas bereid om te voorzien in de behoeften van de gemeenschap. Deze kaas kende vrij snel een zeker succes in de streek, en de monniken moesten melk kopen in de hoeven uit de omgeving.

Tot op vandaag is de abdij van de Catsberg nog altijd zeer vermaard om haar kaas.

De brouw-traditie: het bier van de Catsberg

In 1848 werden  een smederij en een brouwerij geïnstalleerd in de abdij. Aanvankelijk werd het bier alleen gebrouwd voor persoonlijk gebruik door de monniken, zoals bij alle trappisten. Aanvankelijk was het bier bruin, sterk en lekker. Het werd zeer gewaardeerd door de bezoekers en het commercialiseren van het bier begon. De brouwerij werd gemoderniseerd in 1896 en men ging over naar blond bier. In 1900 hebben de 70 trappisten van de abdij een 50tal arbeiders in dienst.

Ten gevolge van het wijzingsdecreet voor vreemde monniken, die zeer talrijk waren in de Catsberg, houdt het bier brouwen in de abdij van de Catsberg op in 1905. In april 1918 worden het klooster en de brouwerij totaal verwoest door een bombardement. De brouwerij werd nooit herbouwd.

De herleving van het bier van de Catsberg !

163 jaar na haar eerste brouwsel hervat de abdij van de Catsberg haar brouw-traditie! De trappisten-gemeenschap wenste een andere bron van inkomsten naast haar kaasmakerij om te voorzien in haar financiële noden en die van haar stichitng in Madagascar. Hierdoor hoopt zij in staat te zijn om in het levensonderhoud van beide communiteiten te voorzien, om het onderhoud van de gebouwen te verzekeren en om bij te dragen aan goede werken. 

In juni 2011 werd het nieuwe trappistenbier “Mont des Cats” gepresenteerd: een amberkleurig bier, gebrouwd in de abdij van Scourmont. De twee trappistenabdijen onderhouden al lange tijd uitstekende relaties. De solidariteit binnen de trappistenorde werd concreet in praktijk gebracht om dit exclusief recept te brouwen in één van de beroemste brouwerijen ter wereld, vermaard om haar kwaliteit en haar liefde voor het bier. Deze unieke samenwerking behoort tot de monastieke traditie die teruggaat op de “Carta Caritatis”, het stichtingsdocument van de cisterciënzer Orde in de twaalfde eeuw.