Facebook INTERNATIONAL TRAPPIST ASSOCIATION
Login: Pass:

Abdijen | Zundert (NL)

Abdij Maria Toevlucht
Rucphenseweg 38
4882 KC Zundert
NEDERLAND

info@abdijmariatoevlucht.nl
www.abdijmariatoevlucht.nl
 

Abdij Maria Toevlucht, monniken in de Moeren.


In Zundert, in Nederland nabij de grens met België, ligt te midden van bossen en weilanden de Abdij Maria Toevlucht.

In de herfst van 1899 vertrokken uit Tilburg twee monniken naar de Moeren te Zundert. De pachtboer van het boerderijtje 'De Kieviet', Bart Nouws, zorgde voor tijdelijk onderdak. Al snel werd begonnen met de bouw van het eerste klooster. Op Hemelvaartsdag, 24 mei 1900, wijdde de abt van Tilburg deze kapel in, en met twaalf  monniken, onder leiding van pater Nivardus Muis, begon Maria Toevlucht officieel als klooster te functioneren. Na een moeizame beginperiode – in 1909 moesten de monniken de priorij zelfs een half jaar verlaten en uitwijken naar Westmalle – kwam het klooster allengs in rustiger vaarwater en groeide uit tot tegen de 80 monniken in de jaren 1950. De melkveehouderij was gedurende decennia de belangrijkste bron van inkomsten voor de abdij, waarnaast men probeerde in zoveel mogelijk opzichten (tuin, ambachten) zelfvoorzienend te zijn.

Vanaf eind jaren 1960 werden in de abdij meer gasten ontvangen en ook meditatiesessies gehouden. In de loop der jaren kregen deze een plaats in het leven van de broeders en vele gasten. In het midden de jaren zeventig werd een geheel nieuwe carré aan de punt van het oude klooster gebouwd. Iedere broeder kreeg een eigen kamer, om daar de nodige stilte en eenzaamheid te kunnen beleven.
In 2000 werd besloten om gastenhuis en poortgebouw volledig te vernieuwen en de bestaande gebouwen grondig te renoveren. Deze renovatie werd in januari 2005 afgerond. Momenteel wonen er 21 monniken in de abdij.

In het poortgebouw is een ruime abdijwinkel waar onze eigen uitgaven zoals boeken, cd’s, honing, enz.  worden aangeboden en bovendien religieuze boeken en diverse monastieke producten uit andere abdijen.

Recent werd tot een samenwerking met Natuurmonumenten gekomen om een groot deel van ons domein (in totaal groot 68 hectare, bossen en weilanden) te beheren.