ATP-label: de criteria

Een deel van de producten die IVT-leden produceren, is voorzien van het exclusieve, internationale label ‘Authentic Trappist Product’ (ATP). Het meest bekend zijn de verschillende Trappist®-bieren, maar ook andere producten kunnen in aanmerking komen voor het label : brood, kaas, likeuren, chocolade en religieuze artikelen.

Drie ATP-criteria

Een aangesloten abdij die bij de IVT een aanvraag indient om het ATP-label voor een Trappist®-product te mogen gebruiken, moet aan elk van de volgende drie richtlijnen voldoen: 

  1. Producten moeten binnen de kloostermuren of in de onmiddellijke nabijheid van de abdij worden geproduceerd;
  2. De productie vindt plaats onder toezicht van de monniken of monialen;
  3. De opbrengsten zijn voorbestemd voor de behoeften van de kloostergemeenschap, voor solidariteit binnen de Trappistenorde, voor ontwikkelingsprojecten en caritatieve doelen.

De volgende producten dragen het label 'Authentic Trappist Product' 

  • BOA VISTA, de abdij van Boa Vista (Bra): Trappist®-chocolade
  • CHIMAY, de abdij van Scourmont (B): Trappist®-bieren en Trappist®-kazen
  • ENGELSZELL, de abdij van Engelszell, Engelhartszell (AT) : Trappist®-likeuren 
  • KLAARLAND, de priorij van Klaarland, Bocholt (B); Trappist®-confituren
  • LA TRAPPE, de abdij van Koningshoeven, Tilburg (NL): Trappist®-bieren, Trappist®-kazen, brood, koekjes, chocolade, confituren en honing.
  • MONT DES CATS, de abdij Mont des Cats, Godewaersvelde (FR) : Trappist®-kazen 
  • NASI PANI, de abdij Nasi Pani, Neveklov (CZ) : Trappist®-chocolade ;
  • ORVAL, de abdij van O.L.-Vrouw van Orval, Orval (B) : Trappist®-bieren ® en Trappist®-kazen
  • ROCHEFORT, de abdij van Saint Remy de Rochefort (B): Trappist®-bieren
  • TRE FONTANE, de abdij van Tre Fontane, Rome (IT) : Trappist®-likeuren en Trappist®-bieren
  • TYNT MEADOW, de abdij van Mount Saint Bernard, Leicester (UK) :  Trappist®-bieren
  • WESTMALLE, de abdij van O.L.V.  van het Heilig Hart van Westmalle (B) : Trappist®-bieren ® en Trappist®-kazen
  • WESTVLETEREN, de abdij van Sint Sixtus, Westvleteren (B): Trappist®-bier.
  • ZUNDERT, de abdij van Maria Toevlucht (NL): Trappist®-bieren

Toekenning van het ATP-label

Enkel kloostergemeenschappen die lid zijn van de IVT kunnen een ATP-label aanvragen voor hun producten.

De aanvraag… en dan?

Na de aanvraag en nadat het product enige maanden op de markt is, volgen abdijen de volgende procedure:

  • De producerende abdij stelt een dossier op van het product. Dit dossier bevat gegevens over de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de gemeenschap bij het beheer en de productie, de productiemethodes, de kwaliteitsbewaking, de distributiekanalen, de ondersteuning en wijze van (externe) communicatie.
  • Na ontvangst van de aanvraag brengen een bestuurslid van de IVT en een lid van de Kwaliteitscommissie van de IVT een bezoek aan de abdij en de productieruimte(s) om de toepassing van de criteria voor het label na te gaan. Zij voeren een kwaliteitsaudit uit en controleren de traceerbaarheid van de producten.
  • Het bezoek en de resultaten van het onderzoek worden geëvalueerd door het bestuursorgaan van de IVT en daarna besproken met de producerende abdij.
  • Het bestuursorgaan van de IVT stemt vervolgens of het product het label 'Authentic Trappist Product' kan dragen.

 

Licentie voor vijf jaar

De ATP-licentie is vijf jaar geldig en wordt afgegeven voor een product of een categorie van producten. Het label certificeert niet enkel de trappistenherkomst van het product. Het garandeert de consument eveneens dat de verkochte producten beantwoorden aan de kwaliteit en de waarden van een bestaande trappistengemeenschap.

 

NL

Welkom

Welkom
EN

Welcome

Welcome
FR

Bienvenue

Bienvenue
DE

willkommen

willkommen
IT

benvenuto

benvenuto
ES

Bienvenido

Bienvenido

Deze website gebruikt cookies. Wij gebruiken cookies zodat onze website beter werkt voor onze bezoekers. Daarnaast gebruiken wij cookies voor analytische doeleinden.

Lees meer over onze privacy policy.

Nee dank je Prima