Facebook INTERNATIONAL TRAPPIST ASSOCIATION
Mont des Cats (F)Mont des Cats (F)
Login: Pass:

Producten | Trappistenbieren | Mont des Cats (F)

Bier Mont des Cats (F) 

Een authentiek en origineel recept!

'Mont des Cats' is een bier met een subtiel karakter, dat gekenmerkt wordt door evenwichtheid. Gebrouwen met de “Mont des Cats Trappist Gist”.

Het uiterlijk
Het amberkleurige bier van Mont des Cats hult zich in een gouden mantel van donkerkleurige mout, die geweven wordt uit een subtiele melange van de beste gerst die Frankrijk te bieden heeft. Het bier heeft een verfijnde en rijke schuimkraag.
Door de grote hoeveelheid hop in het recept, blijft het schuim lang en mooi liggen. 
Het bier kan naar keuze helder of licht troebel worden gedronken, afhankelijk van of men het natuurlijke gistbezinksel mee uitgiet, dat zich onderin de fles bevindt als gevolg van de nagisting.

De geur
De overheersende geuren van 'Mont des Cats' zijn de fruitige aroma's die vrijkomen uit de gist tijdens de het gistingsproces. Ook proeft men de geur van zorgvuldig geselecteerde hop, met lichte bloemige en citrus-accenten.

De smaak
'Mont des Cats' geeft een aangenaam rond gevoel in de mond, met het evenwicht van een amberbier. De donkerkleurige mout voegt een subtiel caramelaroma toe aan de fruitige en bloemige accenten. De frisse bitterheid wordt prachtig uitgebalanceerd door een zacht-bittere nasmaak.

Waarom is het bier “Mont des Cats” in het leven geroepen?

Het leven van de trappistengemeenschappen van de Orde spreekt niet vanzelf. 
Het gaat in de allereerste plaats om een monastiek charisma dat een evenwicht zoekt tussen het gebedsleven en een concreet engagement in de economische realiteit. Deze realiteit moet vandaag rekening houden met nieuwe uitdagingen, vooral die van een collectieve verantwoordelijkheid

Zo draagt de gemeenschap van de Catsberg ook zorg voor hun monastieke stichting in Madagascar. Ondanks de grote armoede in dit land, wil de gemeenschap van de Catsberg haar stichting daar levensvatbaar houden. 

Zoals in elke menselijke familie, is het delen van inkomsten en daarmee ook van de productie van materiële waarden een authentiek levenspad. Voor de gemeenschap van Mont-des-Cats gebeurt dit door een verbintenis en nauwe samenwerking met de gemeenschap van Chimay (Scourmont) en haar industriële activiteit. 

'Mont des Cats' is dus, om het zo te zeggen, een solidariteitsbier, door de abdij van Chimay gebrouwen voor de abdij van Mont des Cats.

Dit bier verschilt enkel van de andere trappistenbieren door het feit dat het niet in de abdij van Mont des Cats zelf wordt gebrouwen. Daarom kan het Mont des Cats-bier het ATP-label niet krijgen.

Het zijn uiteindelijk de monniken en hun concrete levensengagement die het verschil maken, en niet alleen merken, logo's of en etiketten.

De naam “TRAPPIST” is een herkomstbenaming.

Elk product dat uitgaat van een abdij van trappistenmonialen of trappistenmonniken (de orde van de Cisterciënzers van de Strikte Observantie) verdient de naam ‘trappist’: koekjes, chocolade, champignons, brood, detergent, kaas, likeur, bier enz… Dus, alle producten afkomstig van de 160 Trappistenkloosters in de wereld worden als Trappistproducten worden aangeduid, zo ook het bier 'Mont de Cats', want het wordt gebrouwen binnen een trappistenabdij, nl. die van Scourmont.
Voor die benaming hebben de producten dus geen logo nodig !

Het logo “AUTHENTIC TRAPPIST PRODUCT” is een certificaat.

Dit logo kan slechts toegekend worden aan abdijen die lid zijn van de Internationale Vereniging Trappist (20 leden), voor zover ze voldoen aan een aantal voorwaarden, onder meer deze: het product moet vervaardigd worden binnen de abdij die het product commercialiseert. Het trappistenbier van Mont des Cats komt hiervoor dus niet in aanmerking, maar dat neemt niet weg dat het een trappistenbier van hoge kwaliteit is.