Abdijen

De Internationale Vereniging Trappist (IVT) verenigt achttien trappistenabdijen in Europa en daarbuiten. In alle abdijen die lid zijn van de IVT vindt er een productie plaats van levensmiddelen en artikelen. Dat gebeurt binnen de kloostermuren of zeer nabij de abdij en altijd onder toezicht van de trappisten en trappistinnen. Vaak werken ze zelf ook mee.

 

Hieronder vindt u een korte profielschets van de abdijen die lid zijn van de IVT. Voor meer informatie over de kloostergemeenschappen en hun historie kunt u terecht op de websites van elke abdij.

Mosteiro Trapista Nossa Senhora da Boa Vista

Mosteiro Trapista Nossa Senhora da Boa Vista

Rio Negrinho SC

CX. Postal 181

CEP 89295000

Brasil

+55 (47) 36463197
mosteiroboavista@gmail.com
https://trapistasboavista.com.br/hospedaria/

 • Activiteiten
 • Producten

Geschiedenis

Op 11 februari 2010, op het feest van Onze Lieve Vrouw van Lourdes, begon het officiële leven van de Braziliaanse Trappistinnen in de abdij van 'Nossa Senhora da Boa Vista'. De Eucharistieviering was gecelebreerd door de bisschop van Joinville, Dom Irineu Roque Cherer en de (afgevaardigde) pater immediatus  Dom Bernardo Bonowitz. De viering werd bijgewoond door de gemeenschap van  Novo Mundo alsook door vele priesters en gelovigen van het bisdom.

De acht oprichtende zusters zijn van Quilvo in Chili (één Italiaanse van Vitorchiano (stichter van Quilvo),  4 Chileense zusters en 3 Braziliaanse.)

Zij startten als een simpele priorij op 9 april 2018

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven

Eindhovenseweg 3
NL-5056 RP Berkel-Enschot

+31 (0)13 540 85 08
info@koningshoeven.nl
http://www.koningshoeven.nl

 • Activiteiten
 • Producten

Op de voormalige gronden van Koning Willem II, de Koningshoeven nabij Tilburg, stichtten gevluchte Franse monniken in 1881 de ‘Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven’. Momenteel kent de abdij een jonge gemeenschap van trappistenbroeders die allemaal meewerken in verschillende ambachtelijke ondernemingen. De Brouwerij « brouwerij de Koningshoeven B.V. »  brouwt sinds 1884 het trappistenbier La Trappe. Verder werken de monniken in hun biologische kaasmakerij, chocolaterie, bakkerij en imkerij. Alle producten zijn verkrijgbaar in de kloosterwinkel. Wie alvast wil proeven, kan terecht in het Proeflokaal, de horecagelegenheid in de openbare tuinen van de abdij. Koningshoeven beschikt ook over een gastenhuis.

 

Kloosterwinkel

De kloosterwinkel van Abdij Koningshoeven is van april tot en met oktober van dinsdag tot en met zondag open van 12.00 uur tot 18.00 uur. Op maandag is de winkel geopend van 13.30 uur tot 18.00 uur. Buiten deze maanden gelden andere openingstijden. De producten van de abdij zijn ook online verkrijgbaar via https://www.kloosterwinkelonline.nl (levering aan huis in België en Nederland).

Abdij Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart (Westmalle, Belgie)

Abdij Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart (Westmalle, Belgie)

Antwerpsesteenweg 496

B-2390 Westmalle

fax.: +32 (0)3 312 92 28

+32 (0)3 312 92 00
info@trappistwestmalle.be
https://www.trappistwestmalle.be/

 • Activiteiten
 • Producten

De Abdij van Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart van Westmalle is gesticht in 1794. De abdij is het meest bekend van haar bieren Westmalle Dubbel en Tripel. De verkoop ervan verloopt via geselecteerde winkels en horecazaken. De opbrengst investeren de trappisten in de brouwerij en in het optimaliseren van de arbeidsomstandigheden van medewerkers. Daarnaast produceren de trappistenmonniken halfharde, gerijpte kaas van de melk van eigen koeien. Deze kaas is beperkt verkrijgbaar aan de abdijpoort en via enkele geselecteerde winkels. Verder ontvangen de trappisten van Westmalle inkomsten uit hun gastenhuis. De abdij en brouwerij zijn niet te bezoeken.

Abdij van Scourmont (Chimay, België)

Abdij van Scourmont (Chimay, België)

Route du Rond Point 294, B-6464 Forges (Chimay)
fax +32 (0)60 21 36 46

 

+32 (0)60 21 05 11
abbaye@chimay.be
http://www.scourmont.be

 • Activiteiten
 • Producten

De Abdij van Scourmont, nabij Chimay, is in 1850 gebouwd door een groep monniken van de abdij van West-Vleteren. Al meer dan honderd jaar produceren de trappisten in hun eigen brouwerij en kaasmakerij Chimay-bieren en -kazen. Dat doen ze met ruim honderd personeelsleden, veelal leken, uit de regio. Daarmee dragen ze op een belangrijke wijze bij aan de werkgelegenheid. Voor hun bijdragen aan sociale projecten richtten de monniken een stichting op: de ‘Fondation Chimay Wartoise’.

Abdij van Orval (Orval, België)

Abdij van Orval (Orval, België)

Abbaye d'Orval

Orval, n.1

B-6823 Villers-devant-Orval


brasserie@orval.be
http://www.orval.be

 • Activiteiten
 • Producten

Nabij de Franse grens, in de bossen van de Gaume, staat sinds 1926 de Abdij van Orval. De abdij heeft sinds 1928 een ambachtelijke kaasmakerij binnen haar kloostermuren. Daar kwam in 1931 een bierbrouwerij bij, toentertijd onder meer opgericht om de bouw van de abdij te financieren. Ook het bijdragen aan liefdadigheid was – en is – één van de doelen van de bierproductie. De brouwerij is niet te bezoeken door particulieren. Het historische gedeelte van de abdij wel. Hier bevindt zich ook de kloosterwinkel. Verder heeft de abdij ook een gastenverblijf waar mensen zich enkele dagen kunnen terugtrekken voor bezinning.

Kloosterwinkel

De kloosterwinkel van Orval is ’s winters dagelijks geopend van 10.30 uur tot 17.30 uur. ’s Zomers (juni-september) is de winkel elke dag open van: 9.30 - 18.30 uur. In het tussenseizoen: 9.30 uur – 18.00 uur.

 

Abdij Notre Dame de Saint-Rémy (Rochefort, (België)

Abdij Notre Dame de Saint-Rémy (Rochefort, (België)

B-5580 Rochefort

+32 (0)84 22 01 40
http://www.trappistes-rochefort.com

 • Activiteiten
 • Producten

Abdij Notre Dame de Saint-Rémy in Rochefort is gesticht in 1230, aan de voet van een beboste heuvel. In de loop van haar geschiedenis werd de abdij verschillende keren verwoest én weer opnieuw opgebouwd. Al eeuwenlang brouwen de monniken er Rochefort Trappist®-bier van hoge gisting; de brouwerij is nog altijd de belangrijkste inkomstenbron van de abdij. De productie voeren de monniken samen met een team van competente medewerkers uit. Om het ‘stille’ karakter van het klooster te bewaren, is de abdij niet te bezoeken. Gasten zijn wel welkom in het gastenverblijf en in de kerk.

Abdij Notre Dame de Brialmont (Tilff, België)

Abdij Notre Dame de Brialmont (Tilff, België)

B-4130 Tilff

+32 (0)43 88 17 98
brialmont.abbaye@skynet.be
http://www.brialmont.be

 • Activiteiten
 • Producten

Abdij Notre Dame de Brialmont in Tilff is sinds 1961 een trappistinnenabdij, gehuisvest in het oud Kasteel van Brialmont uit 1282. De communauteit van de zusters teelt hier kastanjechampignons, de belangrijkste bron van inkomsten van het klooster. De zusters verkopen ze deels als vers product, deels als halffabricaat voor de verwerking in andere producten. Verder hebben de trappistinnen een eigen kloosterwinkel en een gastenverblijf.

Kloosterwinkel

De kloosterwinkel van de Brialmontse zusters is van woensdag tot en met zondag open van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 17.00 uur. Gesloten op maandag en dinsdagochtend.

Abdij Notre Dame de Soleilmont (Fleurus, België)

Abdij Notre Dame de Soleilmont (Fleurus, België)

Avenue Gilbert 150

B-6220 Fleurus
Fax: +32 (0)71 38 56 62

+32 (0)71 38 02 09
sol.communaute@belgacom.net
http://www.abbayedesoleilmont.be

 • Activiteiten
 • Producten

In Fleurus, in de groene omgeving van de Belgische stad Charleroi, staat de Abdij van Notre Dame de Soleilmont, thuisbasis van een communauteit van trappistenzusters. De eerste sporen van het klooster gaan terug naar de twaalfde eeuw. Nadat een hevige brand in 1963 de meeste gebouwen van de abdij verwoestte, trokken de zusters in 1973 op een steenworp afstand in hun ‘nieuwe’ Abdij de Soleilmont. Ze leven van hun hostie- en broodbakkerij, vervaardigen liturgische gewaden en enkele kunstvoorwerpen. Deze verkopen ze in hun kloosterwinkel waar ook boeken en andere  artikelen verkrijgbaar zijn.

Kloosterwinkel

De kloosterwinkel van Abdij Notre Dame de Soleilmont is elke dag van 09.15 uur tot 19.00 uur geopend. Op vrijdag is er verkoop van vers brood vanaf 13.00 uur.

Abdij Sint-Sixtus (Westvleteren, België)

Abdij Sint-Sixtus (Westvleteren, België)

Donkerstraat 12

B-8640 Westvleteren

+32 (0)57 40 03 76
http://www.sintsixtus.be

 • Activiteiten
 • Producten

Abdij Sint-Sixtus is sinds 1831 de thuishaven van trappisten. Voor hun inkomsten startten ze al snel met het brouwen van bier. Dat doen ze nog steeds; de verkoop is zonder winstoogmerk en verloopt uitsluitend op basis van reservering. Zowel de abdij als de brouwerij van Sint-Sixtus zijn niet te bezoeken. Wel beschikt de abdij over een gastenhuis. Hier kunnen mensen meerdere dagen verblijven. Verder zijn bezoekers van harte welkom in Bezoekerscentrum Het Claustrum. Dit centrum is tegenover de abdij gevestigd en biedt belangstellenden een inkijkje in het kloosterleven.

Bezoekerscentrum Het Claustrum

Bezoekerscentrum Het Claustrum tegenover de abdij is van zaterdag tot en met woensdag open van 14 .00 uur tot 17.00 uur. In juli en augustus zijn bezoekers ook op donderdag welkom.

 

Abdij Onze Lieve Vrouw van Nazareth (Brecht, België)

Abdij Onze Lieve Vrouw van Nazareth (Brecht, België)

Abdijlaan 9

B-2960 Brecht

+32 (0)3 313 92 50
trapp.nazareth@telenet.be
http://www.abdijnazareth.be

 • Activiteiten
 • Producten

De zusters van Abdij Onze Lieve Vrouw van Nazareth wonen en werken hier sinds 1950. Ze verdienen hun inkomen met de productie van zepen voor persoonlijke en huishoudelijke verzorging. De verkoop verloopt via de eigen kloosterwinkel en via abdijwinkels van andere IVT-leden. Verder is er een gastenhuis met achttien kamers waar gasten één of meer dagen kunnen verblijven.

Kloosterwinkel

De kloosterwinkel van Abdij Onze Lieve Vrouw van Nazareth is van maandag tot en met zaterdag geopend van 09.00 uur tot 12.00 uur en van 13.30 uur tot 17.00 uur. Op zondag is de kloosterwinkel open van 09.00 uur tot 10.30 uur en van 13.30 uur tot 18.00 uur. De producten van de abdij zijn ook online verkrijgbaar via https://trappwebshop.be (levering aan huis in België en Nederland). Sinds augustus 2020 bestaat ook de mogelijkheid om tweedehandsboeken online te bestellen. 

Priorij Onze Lieve Vrouw van Klaarland (Bocholt, België)

Priorij Onze Lieve Vrouw van Klaarland (Bocholt, België)

Vosheuvelstraat 39

B-3950 Bocholt

32 (0)11 44 61 69
contact@priorijklaarland.be
https://www.priorijklaarland.be

 • Activiteiten
 • Producten

Vanuit de Abdij Onze Lieve Vrouw van Nazareth in Brecht startten zes zusters in 1970 met de Priorij Onze Lieve Vrouw van Klaarland. Momenteel produceert de communauteit van zusters confituur, deels met fruit uit eigen tuin, koekjes, liturgische gewaden, kaarsen en wenskaarten.  De Priorij van Klaarland beschikt verder over een kloosterwinkel en een gastenhuis.

Kloosterwinkel

De kloosterwinkel van de Priorij van Klaarland is van maandag tot en met zaterdag geopend van 09.30 uur tot 12.00 uur en van 14.30 uur tot 17.00 uur. Op zondag is de kloosterwinkel kort geopend rond 12uur (aansluitend op de mis van 11u15) en van 14.30 uur tot 17.00 uur. De producten van de priorij zijn ook online verkrijgbaar via https://www.klaarlandkloosterproducten.be  

Abdij Lilbosch (Echt en Tegelen, Nederland)

Abdij Lilbosch (Echt en Tegelen, Nederland)

Abdij en winkel Lilbosch

Pepinusbrug 6 

6102 RJ Echt, NL

www.abdij-lilbosch.nl
info@abdij-lilbosch.nl

abdijwinkel@abdij-lilbosch.nl

Abdijwinkel Uelingsheide

Ulingsheide 1a

5932 NA Tegelen, NL

+31 (0)475 48 12 53
info@abdij-lilbosch.nl
http://www.abdij-lilbosch.nl

 • Activiteiten
 • Producten

Abdij Lilbosch bestaat uit twee vestigingen: de abdij in Echt en de Abdijhof (voormalige abdij) op de Uelingsheide, in het nabij gelegen Tegelen. Aan beide vestigingen ligt een geschiedenis ten grondslag van twee aparte kloostergemeenschappen die in 2002 zijn samengevoegd. De trappisten van Lilbosch telen hun eigen granen, groenten en fruit en houden zogenoemde LiVar-Kloostervarkens voor de vleesconsumptie. Ook importeren ze bijzondere wijnen voor de verkoop en zijn ze met hun eigen ‘Wijnstekerij Uelingsheide’ de grootste miswijn-leverancier in Nederland. De trappistenbroeders verkopen hun producten in de kloosterwinkels van hun beide vestigingen. De abdij en de Abdijhof zijn niet te bezichtigen. Mensen zijn wel van harte welkom in het gastenhuis in Echt.

Abdij Maria Toevlucht (Zundert, Nederland)

Abdij Maria Toevlucht (Zundert, Nederland)

Rucphenseweg 38
4882 KC Zundert, NL

+31 (0)76 597 42 51
info@abdijmariatoevlucht.nl
http://www.abdijmariatoevlucht.nl

 • Activiteiten
 • Producten

In Zundert, omringd door bossen en weilanden, staat Abdij Maria Toevlucht. Hier wonen en werken trappistenmonniken sinds 1900. In de huisbrouwerij brouwen ze Zundert Trappist® sinds 2013. De bieren zijn te koop in de kloosterwinkel en bij talrijke drankenhandels en slijterijen. De broeders verkopen in hun abdijwinkel ook cd’s met religieuze muziek (door henzelf ingezongen), boeken die ze in eigen beheer uitgeven en veel producten van andere abdijen. In het gastenhuis van Abdij Maria Toevlucht is iedereen welkom die twee tot vijf dagen wil bezinnen.

Kloosterwinkel

De kloosterwinkel van Abdij Maria Toevlucht is gevestigd in het poortgebouw van het klooster. De winkel is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 14.15uur  tot 16.45 uur. Zondag is de winkel geopend van 11.00u uur tot 11.50 uur

Abdij du Mont des Cats (Godewaersvelde, Frankrijk)

Abdij du Mont des Cats (Godewaersvelde, Frankrijk)

2470 Route du Mont des Cats
F-59 270 Godewaersvelde

+33 03 28 43 83 60
http://www.abbaye-montdescats.com

 • Activiteiten
 • Producten

De abdij van Mont des Cats is gevestigd op de top van de Catsberg in Frans-Vlaanderen (Nord-Pas-de-Calais). Ze werd gesticht in 1826. De trappistenmonniken leefden van de verkoop van hun ambachtelijk bereide kaas. Die produceren en verkopen ze nog steeds. Zij vertrouwden Brouwerij Chimay de productie toe van het bier ‘Mont des Cats’. Met de opbrengsten van zowel kaas als bier voorziet de abdij in haar eigen levensonderhoud én in die van haar stichting in Madagascar. Een andere inkomstenbron is het gastenhuis met 28 kamers. Verder beschikt de abdij over een bibliotheek en een kloosterwinkel.

Kloosterwinkel

De kloosterwinkel van Abdij du Monts des Cats is van 1 april tot 30 september van woensdag tot en met zaterdag geopend van 10.00 uur tot 12.00 uur en van 14.00 uur tot 18.00 uur. Op zondag en maandag is de winkel van 14.00 tot 18.00 geopend. In de wintermaanden gelden aangepaste openingstijden.

Abdij delle Tre Fontane (Rome, Italië)

Abdij delle Tre Fontane (Rome, Italië)

Via Acque Salvie, 1

00142 – Roma

ITALIË


http://www.abbaziatrefontane.it

 • Activiteiten
 • Producten

Op de Abdij delle Tre Fontane in Rome wonen en werken sinds de tiende eeuw trappistenmonniken. Het monastieke leven op deze plaats gaat terug tot de eerste eeuwen van het christendom. Na 1870 hebben de monniken hier veel eucalyptus aangeplant ter bestrijding van malaria. 

Ze beschikken sinds 2015 over een bierbrouwerij waar ze een eigen bier met eucalyptus-aroma brouwen. Verder produceren ze olijfolie, verschillende soorten honing, chocolade en likeur. De verkoop ervan verloopt via de kloosterwinkel. Het weidse abdijdomein kent drie kerken die allen te bezoeken zijn.

Kloosterwinkel

De kloosterwinkel is van zondag tot en met zaterdag geopend van 09.30 uur tot 13.30 uur en van 15.30 uur tot 19.30 uur.

Monasterio de San Pedro de Cardeña (Burgos, Spanje)

Monasterio de San Pedro de Cardeña (Burgos, Spanje)

09193 S. Pedro de Cardeña, Burgos

Spanje

+34 947 290033
http://www.monasteriosanpedrodecardena.com

 • Activiteiten
 • Producten

Het klooster van San Pedro de Cardeña staat in het Spaanse Burgos, in de streek van Castilië en León. Volgens de overleveringen was dit klooster in 534 gesticht door monniken uit Monte Cassino en was het tot 1835 een Benedictijns klooster. In 1948 werd het een Cisterciënzer abdij. De trappistenmonniken produceren tafelwijnen, kruidenlikeur en chocola. Ook hebben ze een keramiekatelier en produceren ze pecorino-geitenkaas. Een bier wordt gebrouwen in Leone onder de verantwoordelijkheid van de abdij. Bezoekers zijn van harte welkom in de bodega op het terrein van de abdij, in het gastenhuis en in de kloosterwinkel waar de monniken hun ambachtelijke producten verkopen. Deze zijn ook online verkrijgbaar.

Mount Saint Bernard Abbey (Leicestershire, Verenigd Koninkrijk)

Mount Saint Bernard Abbey (Leicestershire, Verenigd Koninkrijk)

Oaks Road, Coalville 
Leicestershire LE67 5UL
Groot Brittannië 

+44 01530-832-298
monks@mountsaintbernard.org
http://www.mountsaintbernard.org

 • Activiteiten
 • Producten

In het hart van het landelijke Leicestershire (Verenigd Koninkrijk) werd in 1835 de trappistenabdij van Mount Saint Bernard opgericht.  Ze hebben een pottenbakkerij, een imkerij en een nog jonge bierbrouwerij. In juni 2018 brachten ze hun eerste Trappist®-bier op de markt, te koop via geselecteerde distributiekanalen en in de kloosterwinkel.

Kloosterwinkel

De kloosterwinkel is van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 uur tot 12.10 uur, van 12.30 uur tot 14.10 uur en van 14.30 uur tot 16.30 uur.

 

 

Abdij Nasí Paní nad Vltavou (Neveklov, Tsjechië)

Abdij Nasí Paní nad Vltavou (Neveklov, Tsjechië)

Klášter Nasí Paní nad Vltavou

Policany 10

CZ-257 56 Krecovice

Tsjechië

+[420] 312 315 701
sestrytrap@gmail.com;trapistky@volny.cz

 • Activiteiten
 • Producten

Op de raad van bestuur van de IVT dd 11/9/2019, werd het verzoek tot lidmaatschap van de abdij van Naší Paní nad Vltavou, goedgekeurd.

Toen er verschillende Tsjechische zusters binnenkwamen in het klooster van Vitorchiano (IT) in het begin van de jaren '90, na de val van het communisme in de Tsjechische Republiek, vroeg Z.E. Miloslav Vlk, de toenmalige kardinaal van Praag, een abdij op te richten in Tsjechië.

De abdij Naší Paní nad Vltavou werd gesticht door de Italiaanse trappistengemeenschap Nostra Signora di Giuseppe in Vitorchiano (IT).

Deze gebeurtenissen werden beschouwd als een teken van Gods wil om het trappistenleven in Oost-Europa in te voeren en om te helpen bij de heropleving van het geloof van deze volkeren, die in de vorige eeuw zo veel geleden hadden. Het klooster werd gebouwd in het diocees Praag, in een heuvelachtig gebied omgeven door de schoonheid van de Boheemse bossen en niet ver van de rivier de Moldau. De Moldau, het symbool van de Tsjechische Republiek en de rivier waaraan de componist Smetana zijn beroemdste symfonie opdroeg. Daarom wordt het klooster Naší Paní nad Vltavou ("Onze Lieve Vrouw van de Moldau") genoemd.

De gemeenschap, die snel uitbreidt door nieuwe lokale roepingen, is bekend voor het gastenverblijf van het klooster, dat veel mensen aantrekt die op zoek zijn naar rust, gebed en zingeving.  De prachtige, stille omgeving nodigt uit tot rust.

Het klooster is echter ook bekend voor de monastieke producten, in het bijzonder chocolade, koekjes, Dulce de Leche, eigen werk van de zusters.

De zusters moesten meteen op zoek naar werk om de gemeenschap te ondersteunen en vonden dat voedingsproducten altijd welkom waren. Ze begonnen met de koekjes, voegden er vervolgens Dulce de Leche aan toe en twee jaar later ook chocolade, een succesvol product waarmee de zusters hun economie willen versterken.

De gemeenschap heeft contact opgenomen met de IVT voor advies en hulp bij het verspreiden van de producten.

NL

Welkom

Welkom
EN

Welcome

Welcome
FR

Bienvenue

Bienvenue
DE

willkommen

willkommen
IT

benvenuto

benvenuto
ES

Bienvenido

Bienvenido

Deze website gebruikt cookies. Wij gebruiken cookies zodat onze website beter werkt voor onze bezoekers. Daarnaast gebruiken wij cookies voor analytische doeleinden.

Lees meer over onze privacy policy.

Nee dank je Prima