Toekenning van het ATP-label
Enkel kloostergemeenschappen die lid zijn van de IVT kunnen een ATP-label aanvragen voor hun producten.
De aanvraag… en dan?
Na de aanvraag en nadat het product enige maanden op de markt is, volgen abdijen de volgende procedure:
- De producerende abdij stelt een dossier op van het product. Dit dossier bevat gegevens over de rechtstreekse verantwoordelijkheid van de gemeenschap bij het beheer en de productie, de productiemethodes, de kwaliteitsbewaking, de distributiekanalen, de ondersteuning en wijze van (externe) communicatie.
- Na ontvangst van de aanvraag brengen een bestuurslid van de IVT en een lid van de Kwaliteitscommissie van de IVT een bezoek aan de abdij en de productieruimte(s) om de toepassing van de criteria voor het label na te gaan. Zij voeren een kwaliteitsaudit uit en controleren de traceerbaarheid van de producten.
- Het bezoek en de resultaten van het onderzoek worden geëvalueerd door de Raad van Bestuur van de IVT en daarna besproken met de producerende abdij.
- De Raad van Bestuur van de IVT stemt vervolgens of het product het label Authentic Trappist Product kan dragen.
Licentie voor vijf jaar
De ATP-licentie is vijf jaar geldig en wordt afgegeven voor een product of een categorie van producten. Het label certificeert niet enkel de trappistenherkomst van het product. Het garandeert de consument eveneens dat de verkochte producten beantwoorden aan de kwaliteit en de waarden van een bestaande trappistengemeenschap.
De volgende producten dragen het label 'Authentic Trappist Product'
- Trappist®-bieren en Trappist®-kazen van de Abdij van Orval, Orval (B)
- Trappist®-bieren en Trappist®-kazen van de Abdij van Scourmont, Chimay (B)
- Trappist®-bieren van Rochefort, Rochefort (B)
- Trappist®-bieren en Trappist®-kazen van Abdij Onze Lieve Vrouw van het Heilig Hart, Westmalle (B)
- Trappist®-bieren van Abdij Sint-Sixtus, Westvleteren (B)
- Trappist®-bieren, Trappist®-kazen, broden, koekjes, chocolade, jam en honing van Abdij Koningshoeven, Tilburg (NL)
- Trappist®-likeuren en Trappist®-bieren van Stift Engelszell, Engelhartszell (AT)
- Trappist®-kazen van Abdij Mont des Cats, Godewaersvelde (FR)
- Trappist®-bieren van Abdij Maria Toevlucht, Zundert (NL)
- Trappist®-bier van Saint Joseph’s Abbey, Spencer (USA)
- Trappist®-bieren van Abdij delle Tre Fontane, Rome (IT)
- Trappist®-bier van Abdij Mount Saint Bernard, Leicester (UK)
- Trappist®-chocolade van Abdij Nasi Pani, Neveklov (CZ)