Klaarland krijgt het ATP label voor haar confituren!

“We vonden het eigenlijk meer iets voor bier, maar we zijn toch trots dat onze confituur nu officieel ‘Authentic Trappist Product’ mag heten.” Bestaat er een authentieker Trappistenproduct dan de confituur van Klaarland? Van de inkoop van de grondstoffen tot en met de verkoop van de confituur: alles is volledig in handen van de zusters Trappistinnen zelf. Het fruit wordt deels geteeld in de kloosterboomgaard en voor de rest ingekocht via een lokale groothandel. Ook de potjes komen van een lokale leverancier. Alle zusters helpen mee met de productie: fruit oogsten en inmaken, in de pot roeren, deksels dichtdraaien, etiketten plakken, klaarmaken voor verkoop en verzending… er is voor elk talent en elke leeftijd wel een taak.

Confituur maken...

De confituur wordt in het klooster op kleine schaal bereid volgens de inkookmethode, op basis van een oud recept van de moeder van één van de zusters. De ingrediënten beperken zich tot fruit en (biologisch geteelde) kristalsuiker. Inkoken betekent dat er tijdens de bereiding geen geleermiddel of geleisuiker wordt gebruikt, maar dat de suiker alle tijd krijgt om de smaak ‘uit het fruit te trekken’. Deze methode duurt langer en vraagt geduld en aandacht: bij uitstek monastieke waarden, zo zeldzaam in deze tijd van ‘sneller, efficiënter, grootschaliger’.

 

Bij de productie hebben de zusters oog voor milieu en duurzaamheid: zo bereiden ze alle confituren met bio-suiker en gebruiken ze waar mogelijk lokaal geteeld fruit. De verpakking voor verkoop en voor verzending via hun webshop gebeurt zo veel mogelijk met hergebruikt verpakkingsmateriaal uit andere abdijen en verder met papier en karton in plaats van met plastic.

Confituur maken...

Ora et Labora

De zusters van Klaarland verdienen, zoals de Regel van Benedictus voorschrijft, hun levensonderhoud door middel van het werk van hun handen: de opbrengsten van de verkoop van hun producten komen ten goede aan de kloostergemeenschap en het onderhoud van de kloostergebouwen. Wat er dan nog overblijft, wordt weggegegeven aan goede doelen.

De (h)eerlijke artisanale confituur van Klaarland is te koop in de eigen kloosterwinkel, in vele abdijen in Nederland en Vlaanderen en in diverse andere monastieke winkels en liturgische centra. De gastenhuizen van abdij Koningshoeven en van de Sint-Sixtus abdij in Westvleteren serveren de confituur van Klaarland bovendien aan hun logeergasten. Een mooi teken van onderlinge solidariteit en verbondenheid tussen Trappistenabdijen!  

Ora et Labora
NL

Welkom

Welkom
EN

Welcome

Welcome
FR

Bienvenue

Bienvenue
DE

willkommen

willkommen
IT

benvenuto

benvenuto
ES

Bienvenido

Bienvenido

Deze website gebruikt cookies. Wij gebruiken cookies zodat onze website beter werkt voor onze bezoekers. Daarnaast gebruiken wij cookies voor analytische doeleinden.

Lees meer over onze privacy policy.

Nee dank je Prima